Landschap en klimaat

Landschap

Peru is een cultureel en geografisch erg veelzijdig land met veel mogelijkheden voor de reiziger. Het eerste waar mensen aan denken bij Peru is Inca’s. De Incabeschaving is de bekendste en meest bestudeerde pre-Columbiaanse cultuur van Zuid-Amerika. Het landschap is bezaaid met Incaruïnes, vooral in de omgeving van Cuzco zijn prachtige voorbeelden van Inca-architectuur te vinden.

Peru heeft een oppervlakte van 1.285.215 km², is ongeveer 5 keer zo groot als Groot-Brittannië, en daarmee, qua grootte, het derde land van Zuid-Amerika. In het noorden grenst Peru aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Bolivia en Brazilië, in het zuiden aan Chili en in het westen aan de Stille Oceaan. Peru ligt in de tropen, de evenaar ligt slechts enkele kilometers ten noorden. Geografisch is Peru in te delen in drie gebieden: een droge kuststrook over de hele lengte van het land (de droogste woestijn ter wereld, de Atacama-woestijn, begint hier), de Andes ten oosten hiervan en het Amazoneregenwoud in het noordoosten van het land. De Andes is na de Himalaya de grootste bergketen ter wereld met als hoogste top de Huascarán (6768 m). De helft van de Peruaanse populatie woont in de Andes op een hoogte tussen de 3000 en 4000 meter boven de zeespiegel.

Klimaat

In principe zijn er twee seizoenen, een droog seizoen van mei tot september en een regenseizoen van oktober tot april, maar het wordt vaak pas in januari echt regenachtig. Januari en februari zijn dan ook de natste maanden. Het regent veelal in de avonduren. In het Andesgebergte is het weer erg wisselvallig en nooit goed van tevoren te voorspellen. Door de hoogte van het gebied waarin je reist kan het soms erg fris zijn. Zeker ’s nachts dalen de temperaturen soms tot onder het vriespunt. De temperatuur ligt overdag rond de 20 graden.

Beste reistijd is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien het gehele jaar voor kunnen komen.

Klimaatinfo voor juli:

Lima (12m):  15 tot 18°C
Arequipa (2538m): 7 tot 21°C
Cuzco (3248m): 0 tot 18°C

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: